Skip to content Skip to footer

Druženje na daljavo

Mladinski EPI center Piran je prostor, kjer lahko otroci in mladostniki varno preživljajo prosti čas. Pri obisku mladinskega centra se srečajo s svojimi vrstniki, s katerimi se družijo, zabavajo, igrajo, učijo drug od drugega, ter z mladinskimi delavci, ki jim nudijo informacije, svetovanje in predvsem oporo pri odraščanju in razvijanju kompetenc. V času epidemije covid-19 smo morali vrata mladinskega centra zapreti, to pa ne pomeni, da smo prenehali z delovanjem. Mladinski center se je iz fizičnih prostorov preselil v virtualne, kjer smo mladim na voljo še naprej.

Discord

Discord je aplikacija, ki omogoča klepet, v osnovi pa je namenjena predvsem igralcem video iger. Omogoča jim glasovno komunikacijo in komunikacijo prek sporočil. Aplikacija je preprosta za uporabo, uporabljamo jo lahko na telefonih in na računalnikih, naložiti pa si jo je mogoče brezplačno. Zaradi teh in drugih prednosti je ne uporabljajo le igralci video iger, ampak tudi drugi (vir: safe.si).

Discord smo izbrali za vzpostavitev našega virtualnega EPI centra, kjer smo namenili prostor druženju, deljenju idej, zabavnih vsebin, okusnih receptov, predlogov za branje, skupnemu igranju iger …

Najdete nas na: https://discord.gg/TVsWfBJ.

Instagram

Na našem Instagram profilu – https://www.instagram.com/mladinskiepicenterpiran/ dnevno delimo zanimive objave in »story-je« in na tak način mlade obveščamo o naših dejavnostih, z njimi delimo ideje za zabavne igre, recepte ipd.

Mladim smo na voljo tudi preko direktnih sporočil, na katera odgovarjamo mladinski delavci.

Facebook

Na naši Facebook strani – https://www.facebook.com/MladinskiEpicenterPiran dnevno delimo zanimive objave in »story-je«, s katerimi obveščamo mlade in njihove starše o naših dejavnostih, z njimi delimo ideje za zabavne igre, recepte ipd.

Mladim in njihovim staršem smo na voljo tudi preko Facebook Messengerja.

V namene obveščanja naše ciljne skupine (mladih od 15 do 30 let) smo v tem času zagnali tudi Facebook chatbot-a, ki na nekatera vprašanja obiskovalcev naše strani odgovarja avtomatsko, tako da dobijo odgovore takoj, na bolj kompleksna vprašanja pa odgovarjamo mladinski delavci.

Viber

Uporabnikom Mladinskega EPI centra Piran in njihovim staršem smo na voljo tudi prek aplikacije Viber. Dosegljivi smo na telefonskih številkah 041 719 133 (Lada) in 041 618 205 (Martina in Simon).

Karantena turnir Magic: The Gathering

V EPI-ju radi igramo družabne igre. V zadnjem času je med mladimi najbolj priljubljena igra s kartami Magic: The Gathering. Ker ne moremo igrati v živo, bomo do ponovnega odprtja mladinskega centra igrali skupaj vsako soboto ob 10.00 prek spleta na Magic Areni. Prijave na turnir zbiramo v virtualnem EPI-ju na Discord-u. Sodelovanje je brezplačno.


Učenje na daljavo

Kljub trenutni situaciji, v kateri smo morali odpovedati veliko dejavnosti, menimo, da je učenje in pridobivanje novih kompetenc za otroke in mladostnike zelo pomembno. V Mladinskem EPI centru Piran poskušamo učenje narediti prijetno in karseda zabavno.

Učna pomoč

Vsem otrokom in mladostnikom (od 1. razreda OŠ do 1. letnika SŠ) nudimo pomoč pri učenju na daljavo. Učna pomoč poteka individualno, vsaj 1 uro na teden. Prijave zbiramo tukaj: https://forms.gle/K3E9hVcnjb8QAfu66. Trenutno je v učno pomoč na daljavo vključenih 20 učencev / dijakov.

Zabavni eksperimenti

Vsako sredo je naša ESE prostovoljka Lyasmin iz Nizozemske v EPI-ju vodila »Science club«, v katerem je z mladimi izvajala zabavne eksperimente. V času koronavirusa pa se bo z zanimivimi eksperimenti javljala kar iz domače kuhinje. Videoposnetke eksperimentov lahko spremljate vsako sredo ob 14h na Instagram in Facebook story-ju, kasneje pa bodo na voljo tudi na naši spletni strani: https://epicenter.simcpiran.si/science-club/. Eksperimente lahko mladi izvedejo doma in nam pošljejo video / fotografije, kako jim je šlo.

Nemški jezikovni klub

Naš ESE prostovoljec Jakob iz Nemčije pa je na splet preselil svoj nemški jezikovni klub. Vsak dan bo za vse, ki nam sledijo na družbenih omrežjih, objavljal kratke lekcije nemškega jezika. Poleg tega lahko z Jakobom v nemščini (ali angleščini) poklepetate tudi na Discord-u.

Knjižni klub

Vsak četrtek popoldne bomo na družabnih omrežjih delili predloge za zanimivo branje. O prebranih knjigah bomo debatirali na Discord-u. Vabljeni, da se nam pridružite pri klepetu o knjigah, veseli pa bomo tudi vaših predlogov.


Spodbujanje ustvarjalnosti

Poleg druženja in učenja želimo spodbujati tudi ustvarjalnost mladih. Vemo, da je med našimi uporabniki kar nekaj umetnikov – likovnikov, gledališčnikov, plesalcev, glasbenikov … Žal pa smo morali vse naše organizirane dejavnosti začasno prekiniti. Zato mlade spodbujamo, da z ustvarjanjem nadaljujejo doma in z nami delijo svoje izdelke.

EPI ima talent

Mlade vabimo k sodelovanju v natečaju »EPI ima talent«.  Tema natečaja je Ostal_a sem doma, ker imam rad_a življenje!

Kategorije, ki jih predlagamo:

 • LIKOVNO USTVARJANJE: risbe, ki jih ustvariš s katerokoli tehniko.
 • POEZIJA: pesmi, verzi …
 • KREATIVNO PISANJE: domišljijski spis, pravljica, skeč …
 • PLES: sestavi ples na katerokoli glasbo.
 • KULINARIKA: ustvari jed ali sladico (zapiši recept in fotografiraj končno jed, lahko pa tudi postopek priprave).
 • ROČNE SPRETNOSTI: iz materialov, ki jih imaš doma, izdelaj nakit, rožo, priročen predmet …
 • FOTOGRAFIJA: fotografiraj skozi okno, osebe, živali, predmete…
 • ZAPOJ: izberi pesem, zapoj, poskušaj spremeniti besedilo, posnemi se …
 • ZAIGRAJ NA INŠTRUMENT: lahko si tudi sam izdelaš inštrument.
 • ZAIGRAJ PRIZOR ALI SESTAVI STAND UP: improvizacija, znano besedilo …
 • ROČNA DELA: spleti, skvačkaj, sešij …

Fotografije, videoposnetke ali avdio posnetke svojega ustvarjanja lahko mladi pošljejo na naš e-mail (epicenter@simcpiran.si). Mi pa jih sproti objavljamo na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Ko se bomo končno srečali v EPI Piran in EPI Lucija, bomo pripravili razstavo izdelkov in mladim ustvarjalcem omogočili, da svoje plesne, pevske, inštrumentalne ter gledališke talente predstavijo tudi pred publiko.

Sodelovanje pri projektu »Družabne igre – Nove ideje za stare igre«

Na spletnem mestu http://druzabne-igre.eu/ se zbirajo različne ideje in pobude za igranje in ustvarjanje družabnih iger. Z idejami, kako igre ustvarimo sami doma, prispevamo tudi mladinski delavci in ESE prostovoljci Mladinskega EPI centra Piran.


Poleg vsega naštetega pa pripravljamo tudi zanimive programe za prihodnje tedne in mesece. Pomladne dneve bomo na primer izkoristili za urejanje vrta pred EPI-jem v Luciji, za načrtovanje mednarodnih projektov in priprave na poletno dogajanje.

Podrobnejše informacije o dogajanju v Mladinskem EPI centru Piran lahko najdete na naši spletni strani: https://epicenter.simcpiran.si ali pa nam pišete na epicenter@simcpiran.si oz. nas pokličete na 031 358 813 (Lada Tancer, vodja mladinskega centra) in 041 618 205 (Martina Mrakovčić, mladinska delavka). Seveda pa nas lahko kontaktirate tudi preko vseh prej omenjenih družbenih omrežij.

Slovarček:

EPI – Mladinski EPI center Piran

ESE – Evropska solidarnostna enota