Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mednarodne priložnosti za mlade

Mladinske izmenjave omogočajo, da se mladi iz vsaj dveh različnih držav srečajo za krajši čas ter skupaj delajo na projektu. Udeležijo se jih lahko vsi mladi, stari med 13 in 30 let. Trajajo od 5 do 21 dni. Udeležba ni odvisna od šolanja, zato se je lahko udeležijo tudi tisti, ki niso vpisani na srednjo šolo ali fakulteto. Stroški prevoza, bivanja ter prehrane so v programu Erasmus + kriti v celoti, pri izmenjavah v okviru drugih programov pa delno. 

Če se želiš pridružiti mladinski izmenjavi ali želiš s skupino prijateljev organizirati izmenjavo, pridi v Mladinski EPI center. 

Do sedaj smo v Epicentru šli na kar nekaj mladinskih izmenjav, prav tako smo v zadnjih letih organizirali tri. Oglej si video, če te zanima, kako smo se imeli.

Več informacij:

O programu Erasmus +.

Objave projektov

Študijske izmenjave ali študij v tujini je namenjen študentom, ki si želijo en semester ali študijsko leto opraviti v drugi državi. Študenti lahko zaprosijo za štipendijo, vsota pa je odvisna od države, v kateri boste izmenjavo opravili. Stanovanje si morate sami poiskati, nekatere fakultete vam lahko pri tem pomagajo (imajo na voljo sobe v študentskih domovih). Več informacij lahko poiščete na strani vaše fakultete (pod mobilnost študentov, erasmus ali podobno) ali kontaktirate erasmus koordinatorja. Za prijavo boste morali napisati tudi motivacijsko pismo. Če potrebuješ nasvet, kako ga napisati, ti lahko pomagamo.

Študenti: Med študijem morate opraviti prakso, to lahko naredite tudi v tujini. Organizacijo, ki vas bo gostila, si morate sami poiskati, morda vam pri tem lahko pomaga erasmus koordinator na vaši fakulteti. Organizacije, ki ponujajo delovno prakso, najdete tudi tukaj: https://erasmusintern.org/

Več informacij za študente.

Dijaki: Program Erasmus+ podpira prakso dijakov, vpisanih v program poklicnega izobraževanja in usposabljanja. To možnost lahko izkoristijo tudi vajenci v podjetjih in dijaki, ki so nedavno zaključili šolanje. Vprašati morate svetovalno službo ali koordinatorja na šoli.

Več informacij za dijake.

Projekti prostovoljstva so namenjen mladim od 18 do 30 let, vpis na srednjo šolo ali fakulteto ni pogoj. Prijavi se lahko vsak, ki si želi pridobiti dragocene izkušnje v tujini. Projekti so lahko kratkoročni (od 2 tednov do 2 mesecev) ali dolgoročni od 2 mesecev do 1 leta. Projekt financira EU, zato so stroški prevoza, bivanja ter prehrane pokriti, poleg tega pa udeleženci dobijo žepnino. Da bi sodelovali v enem od projektov prostovoljstva, se morate najprej vpisati v portal PASS. Tukaj boste lahko iskali različne ponudbe, tako da izbirate države ali temo projektov. Če potrebujete pomoč pri prijavi, se lahko oglasite pri nas v EPI centru. Ko boste našli projekt, ki vas zanima, boste potrebovali tudi organizacijo, ki vas na ta projekt pošilja, to vlogo ima lahko tudi Mladinski EPI center Piran. 

Skupinski projekti: Skupina od 10 do 40 mladih prostovoljcev iz vsaj dveh različnih držav, ki opravljajo prostovoljsko delo od 2 tednov do 2 mesecev. Delajo na skupnem projektu, lahko v tujini ali pa v svoji državi. 

Projekte prostovoljstva lahko iščete tudi v različnih Facebook skupinah.

Opravljanje magistrskega študija v tujini, in sicer v vsaj dveh državah. Študij traja eno do dve leti in lahko zaprosite za štipendijo. Za potovanje ter bivanje morate poskrbeti sami. Informacije lahko najdete tukaj.

Katalog programov pa tukaj.

Če ste že diplomirali in vas mika neposredna izkušnja dela v institucijah EU, se lahko prijavite na pripravništvo. Ta v povprečju trajajo od 3 do 5 mesecev, delovne naloge pa se razlikujejo glede na to, kateri službi pripada delovno mesto. Pripravnike pogosto iščejo na področju konkurenčne zakonodaje, človeških virov, okoljske politike, komuniciranja in drugih. Razpisana mesta za pripravništva najdete tukaj.