Skip to content Skip to footer

Marsikdo na poletje gleda kot na zaslužen počitek po napornem študijskem letu ali pa kot na obdobje počitniškega dela. Ampak poletje ponuja kar nekaj možnosti pridobivanja kompetenc in nepozabnih izkušenj v tujini. 

Poletje lahko izkoristite za potovanje ob učenju ali delu, spoznavanje novih ljudi, krajev in kultur, ob tem se pa neizmerno zabavate in domov prinesete nešteto nepozabnih zgodb in dogodivščin. Ker večina programov, ki bodo predstavljeni v nadaljevanju terja nekaj finančnega vložka, je dobro takšen odhod v tujino načrtovati in premisliti o stroških, ki jih boste imeli ter o možnostih financiranja.

Poletne šole trajajo nekaj tednov. Znanje, ki ga tam pridobiš je lahko zelo specifično, vezano na ozko področje. To je super priložnost za vse, ki bi želeli poglobiti svoje znanje s področja, ki ga študijski program ne pokriva tako podrobno, ali pa bi želeli pridobiti strokovno znanje iz drugih področij. 

Obstajajo tudi poletne šole, ki pokrivajo širša področja in so namenjene spoznavanju kulture, učenju jezika, povezovanju in temu, da resnično doživiš mesto. Poletna šola v Shanghaju je primer takšne poletne šole, saj prepleta veliko druženja, zabave in ogledovanja Shanghaja iz različnih perspektiv, z učenjem Kitajščine, spoznavanjem kitajske kulture in gospodarstva. Gre za nepozabno izkušnjo, na kateri spoznaš ogromno zanimivih ljudi in z njimi sobivaš štiri tedne. Takšna izkušnja je priporočljiva tudi za tiste, ki se prvič odpravljajo sami v tujino, saj gre za slovenske organizatorje. Tudi večina udeležencev prihaja iz Slovenije, hkrati pa je poskrbljeno za nastanitev, spoznavne aktivnosti in celodnevni program tekom poletne šole. Pred odhodom pa organizatorji poskrbijo za napotke pri pridobivanju vize in zavarovanja kot tudi za praktične nasvete.

Cena poletne šole je odvisna od programa in organizatorja. Razlikuje se tudi število kreditnih točk (ECTS), ki jih pridobiš. Če poletna šola traja dlje kot 3 tedne in ti domača fakulteta prizna tam opravljene obveznosti, boš doma imel_a manj izpitov ter možnost, da s štipendijo Ad Futura pokriješ del stroškov. Ko razmišljaš o poletni šoli, ne pozabi preveriti prevoza do univerze in možnosti za nastanitev. 

Uporabne povezave:

Programi kot sta Work & Travel in Working Holiday omogočajo, da doživiš kulturo, delo in potovanje v času študijskih počitnic. Možno je delo v ZDA, Kanadi, Čilu, Novi Zelandiji, Avstraliji in Veliki Britaniji.

Na programu Work & Travel delaš v manjših krajih v ZDA, kjer opravljaš sezonsko delo v turizmu (delo v majhnih obalnih mestih, restavracijah, hotelih, zabaviščnih parkih, letoviščih, trgovinah s spominki itd.). Poletje preživiš tako da se zabavaš z ljudmi iz drugih držav, spoznavaš Američane in ameriško kulturo z druge plati, pri tem pa pridobiš tudi vpogled v drugačno kulturo dela. Ta izkušnja prinese veliko iznajdljivost in zmožnosti reševanja raznih problemov, hkrati pa postaneš veliko samostojnejši_a. Slovenska agencija ti nudi oporo pred odhodom.  Pomagajo ti pridobiti vizo in te vodijo skozi birokratske postopke. Pripravijo tudi praktične nasvete. V ZDA pa se lahko obrneš tudi na ameriško agencijo.

Za vključitev v program je potreben študentski status, program omogoča delo 4 mesece + 30 dni t. i. grace perioda, ki je namenjen potovanju. Delo je možno le v času študijskih počitnic, tj. junij–septembra. Z delom si pokriješ sprotne stroški in začetno investicijo (cena programa, vizuma in letalsko karto).

Na platformi WWOOF lahko najdeš delo na kmetijah v več kot 60 državah po vsem svetu in si na ta način znižaš stroške potovanja. WWOOF je namenjen predvsem tistim, ki jih zanima trajnost, zdrava hrana, zdravo življenje in zdrav planet. Primerno je za starejše od 18 let, študentski status pa ni potreben. 

Workaway je namenjen kulturni izkušnji in pridobivanju novih veščin. Objavljene so možnosti dela in prostovoljstva v tujini, tako da si s tem pokriješ stroške bivanja. Program nima starostne omejitve in ne zahteva statusa študenta.

Au Pair ti v tujini omogoča delo kot varuška. V tem času živiš pri družini, pri kateri čuvaš otroke. Poskrbljeno je za nastanitev in žepnino. Starostne omejitve za vključitev v program se razlikujejo od države do države, v osnovi pa primerno za stare 18–30 let. 

Platforma Going Global je primerna za vse, ki jih mika pridobivanje delovnih izkušenj s svojega področja. Omogoča iskanje dela in prakse v tujini. Zbranih je več kot 60 milijonov oglasov z vsega sveta. Zelo uporabni so karierni vodniki, ki zajemajo informacije o tem, kako izgleda delo in življenje v neki državi ter nasvete za pripravo življenjepisa in motivacijskega pisma za posamično državo.  


Pripravila: Anja Markežič Pogačar, negovalka sveta*

* Izobraževanje na delu oz. negovanje sveta poteka v sklopu projekta Social Innovators, ki ga vodi KID PiNA. Projekt Social Innovators sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška, prek EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment “Sklada Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma za zaposlovanje mladih”.