Skip to content Skip to footer

Evropska solidarnostna enota nam omogoča, da v svojo ekipo povabimo mlade prostovoljce, ki nam pomagajo pri ustvarjanju programa za otroke in mladino. To poletje smo na kratkoročnem projektu z veseljem gostili dva prostovoljca iz Slovenije. Matjaža iz Kopra in Boruta iz Hrastnika. Oba sta se v EPI-ju dobro znašla in skupaj z nami ustvarjala sproščeno poletno vzdušje.

Borut, ki je s svojim projektom že zaključil je svojo izkušnjo opisal takole:

Pozdravljeni, sem Borut in v obdobju od začetka avgusta do konca septembra sem opravljal prostovoljno delo v Mladinskem EPI centru Piran. Za opravljanje le tega sem se odločil, ker mi je v drugi polovici julija potekla pogodba o zaposlitvi in sem iskal nekaj proaktivnega za početi v času do oktobra, ko se ponovno vrnem v univerzitetno izobraževanje.
Projekt me je primarno interesiral zaradi lokacije in ker sem imel že nekaj izkušenj z delom v mladinskem centru.
Pred začetkom projekta nisem imel veliko izkušenj z delom z otroki, tako da je bila to neka nova pozitivna izkušnja zame.


V avgustu sem kot prostovoljec delal v enoti EPI Piran, kjer se je izvajalo počitniško varstvo. Delovni dan je minil zelo hitro, saj smo po večini z otroki igrali karte, namizni nogomet oz. ping pong, peljali pa smo jih tudi na bližnje igrišče. Najljubše mi je bilo igrati Magic: the Gathering karte, saj sem se že nekaj časa hotel naučiti te igre, vendar nikoli nisem imel priložnosti, tukaj pa smo jih igrali skoraj vsak dan, saj je zelo popularna med otroki in zaposlenimi.


Z začetkom septembra pa so se počitnice zaključile, tako da se je zaključilo tudi počitniško varstvo, in sem v začel delo v Luciji. Ker je sam EPI center v neposredni bližini šole, je tudi število otrok, ki prihajajo v mladinski center po koncu pouka, dosti večje kot v Piranu, tako da nam ni bilo dolgčas in je bilo vedno dosti stvari za početi, bodisi pomoč pri domačih nalogah, različne debate ali igranje družabnih iger / kart in podobno.

Čeprav sem prostovoljsko delo opravljal le dva meseca, se mi zdi, da sem v tem času spoznal mnogo stvari o sebi in pridobil neprecenljive izkušnje ter kompetence. Upam, da se bo v prihodnosti čim več mladih odločalo za opravljanje ESC projektov, saj je vse skupaj zelo dobra izkušnja in popotnica v svet odraslega življenja.

Borut Mikuž, ESC prostovoljec v Mladinskem EPI centru Piran