Skip to content Skip to footer

V ŠIMC, Mladinskem EPI centru Piran smo v sklopu meseca preventive od odvisnosti nekaj dni posvetili tej temi.

V ponedeljek, 25.11., je potekala vseslovenska akcija “1 dan brez telefona”. Ta dan smo tudi v EPI centru namenili ozaveščanju o nekemičnih odvisnostih, kot je odvisnost od telekomunikacije, in mlade spodbujali, da preživijo dan brez telefona.

M., 7.r “Meni ni bilo težko, mi smo velikokrat brez telefona, ko se zunaj družimo, kartamo.”

Dva dneva, 26.11. ter 29.11., pa smo namenili delavnici o odvisnosti. Delavnico smo izvedli tako v naši enoti v Piranu kot v Luciji. Pripravili smo jo za vse otroke in mlade, ki so bili takrat v mladinskem centru. V prvem delu smo se pogovarjali o odvisnosti. Na plakat so mladi zapisali, kaj si predstavljajo pod to besedo, nato pa smo se o tem pogovarjali. Mladi so razmišljali o tem, kaj pomeni biti odvisen, kako definiramo, kaj je droga, ter od katerih stvari vse lahko postaneš odvisen. 

D., 8.r “Ko ne funkcioniraš več kot normalen človek.”

R., 6.r: “Stvar je v količini, če pretiravaš, ni več zdravo zate.” 

R., 4.r: “Da se ne moreš odmakniti od tega.”

T., 4.r: “Si pripravljen narediti karkoli za to svar, tudi biti nasilen.”

K nastanku odvisnosti veliko prispevajo tudi slabi medsebojni odnosi. Če nimamo podpore okolja, prijateljev, družine, začnemo bežati pred realnostjo in se zatečemo v razne odvisnosti. Zato je tudi trening socialnih veščin preventivna aktivnost. Drugi del delavnice je bila zato aktivnost, pri kateri so morali mladi med sabo komunicirati, se usklajevati, sodelovati in si pomagati priti čez “prepad”.  Pri tem so se tako zabavali, da so aktivnost večkrat ponovili.