Skip to content Skip to footer

Španski teden

Od 27. do 30. marca 2017 sta bili z nami EVS prostovoljki Nuria in Laura iz Španije, ki letos gostujeta v Mladinskem centru Zagorje ob Savi. Predstavili sta nam Španijo, špansko kulturo in kulinariko, nas naučili nekaj osnov španščine ter nam predstavili svojo izkušnjo Evropske prostovoljske službe.

V ponedeljek sta prostovoljki obiskali GEPŠ Piran, dijakom predstavili Evropsko prostovoljsko službo ter jih vabili na aktivnosti, ki jih organiziramo v Mladinskem EPI centru.

V torek sta se pridružili našemu španskemu klubu v Luciji in udeleženke naučili, kako v španščini predstaviti sebe in svojo družino.

V sredo je po španskih dobrotah dišalo v EPI-ju v Piranu. Dekleti sta nas naučili pripraviti tradicionalno špansko tortilijo (preprosta jed iz krompirja in jajc), gazpacho (hladna paradižnikova juha, idealna za vroče poletne večere) in “croquetas” (kremaste ocvrtke s piščancem). Predstavili pa sta nam tudi Španijo in delček “govorice pahljač”. Kot zanimivost sta nam povedali, da so včasih pahljače, ki so še danes zelo uporabne za preganjanje poletne vročine, uporabljali za komunikacijo na daljavo, saj se mlada dekleta niso smela kar tako pogovarjati z mladeniči.

V četrtek pa sta pred odhodom pripravili še kuharsko delavnico za mlade, ki prihajajo v EPI. Tako sedaj vsi obvladamo pripravo španske tortilije. Nurie in Laure ne bomo nikoli pozabili

Prostovoljkama se zahvaljujemo za vso energijo in dobro voljo, ki sta jo vložili v pripravo vseh aktivnosti ta teden, Mladinskemu centru Zagorje ob Savi pa za to, da so nam ju “posodili” in nam tako omogočili, da smo nekaj evropskega duha prinesli tudi v Piran.

Za več informacij o Evropski prostovoljski službi in drugih mednarodnih projektih se oglasite v EPI-ju.

spanski_1 spanski_2 spanski_3 spanski_4 spanski_5 spanski_6 spanski_7 spanski_8 spanski_9 spanski_10