Skip to content Skip to footer

Mladi iz Obale na posvetu iniciative Heroji furajo v pižamah dobili dragocene informacije in soustvarjali rešitve o preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola in tveganega pitja. Sprožili so dialog o posledicah rabe alkohola in vožnje pod vplivom alkohola.

Portorož, 27. 5. 2022 – Na na dan mladosti, 25. 5. 2022, so mladi iz Pirana in okolice razmišljali in iskali rešitve za zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola ter tveganega pitja med mladimi v svojem okolju. Posvet Heroji furajo v pižamah, iniciative Zavoda VOZIM in partnerjev Toyota Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna \TBWA, je bil že 16. po vrsti, kjer so mladi prisluhnili strokovnjakom in predstavnikom lokalnih odločevalcev o varnosti v prometu in tvegani rabi alkohola. Organizirali pa so ga skupaj z Občino Piran in Mladinskim EPI centrom Piran.

Posveta se je udeležilo 17 dijakov Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran ter mladih iz občine Piran in okoliških občin, ki so jih strokovnjaki NIJZ, Javne agencije RS za varnost prometa, Gasilske brigade Koper in Policijske postaje Piran seznanili s problematiko pijta alkohola in vožnjo pod vplivom alkohola ter posledicami, ki jih lahko pusti takšno vedenje na posamezniku in v družbi. Prisluhnili pa so tudi zgodbi Vlada Peterlina, ki je prav zaradi alkohola v prometni nesreči utrpel hude telesne poškodbe, ki mu še danes ovirajo življenje. Prisotne je pozdravil tudi župan Občine Piran Đenio Zadković, ki je bil prisoten večji del posveta in se pogovarjal z mladimi in strokovnjaki. Strinjal se je z njimi v trditvah, da smo za kakovostno družbo soodgovorni vsi in vsak posameznik pomembno prispeva k njej.

Po slišanem so mladi pričeli z delavnicami, kjer so pripravili predloge izboljšav na področju preventive pri pitju alkohola in preprečevanju voženj pod vplivom ter predloge predstavili prisotnim lokalnim odločevalcem in strokovnjakom.

Po končanih delavnicah se je v predstavitvi rešitev razvila zanimiva debata, kjer so se zbrani strinjali, da pri alkoholni politiki trčimo ob slovensko »mokro kulturo« in še tako dobri predlogi se lahko pod kulturo zlomijo.

»Mladi se strinjamo, da smo na področju alkoholne politike akterji vsi – starši, sosedje, uslužbenci, … Opažamo pa, da se v šoli o alkoholu ne pogovarjamo nič! Ni namreč del vsebin v šoli, zato sploh ne poznamo škodljivih vplivov alkohola in rabe alkohola. Predlagamo, da je v šolah več tovrstnih vsebin,« so bili enoglasni mladi, ki so iskali rešitve na delavnicah.

Pogovarjali so se tudi o vrstniškem pritisku in kako se ga ubraniti, predvsem da ne pijejo alkohola in se v prometu vedejo po predpisih. Opažajo pa tudi, da jim manjkajo informacije, kako pomagati sovrstniku oz. mu preprečiti prekomerno uživanje alkohola. Vsi si želijo tudi več javnega potniškega prometa v večernih urah, da bi se po zabavah lažje vračali domov, hkrati pa predlagali zabave brez alkohola.

Na podlagi predlogov mladih bo izdelan akcijski načrt, ki bo predan županu Občine Piran ter predstavnikom okoliških manjših občin, katerih mladi gravitirajo v Piran. Ključno je, da se lokalni odločevalci zavežejo, da ga bodo implementirali in tako vplivali na povečanje prometne varnosti in zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola na Obali.

S posvetom pa se je na Obali šele začel celostni model iniciative Heroji furajo v pižamah. Predhodno je bila med mladimi izvedena že fokusna skupina, sledijo herojske vožnje, ki bodo že v soboto, 28. 5. 2022, na dogodku Dan mladosti, nato pa še delavnice z mladimi ter starši in delavnica za strokovno javnost o učinkoviti preventivi na področju rabe alkohola in konoplje med mladimi.

Vabimo vas, da se nam v sotobo, 28. 5. 2022 pridružite, kjer boste lahko izvedeli, zakaj vedno poskrbite za vau večer s srečnim koncem. Ustvarili boste lahko svoj Herojski Vau’čer, ki je srčna obljuba bližnjim in prijateljem, da vas lahko pokličejo kadarkoli, ko potrebujejo varen prevoz domov. Tudi sredi noči in v pižami. 

Mednarodno nagrajena iniciativa Heroji furajo v pižamah je iniciativa Zavoda VOZIM za manj voženj pod vplivom alkohola. Vožnje, ki so del Herojev, so namenjene ozaveščanju o tem, da alkohol ne sodi na cesto in naj vsak poskrbi za varen prevoz domov. 


Spremljajte nas na Facebooku, Instagramu in na spletni strani www.vozim.si oz. www.heroji.si