Skip to content Skip to footer

Od 11. do 15. januarja 2021 je potekal karierni teden Mreže KROJ, katere pridruženi član je tudi ŠIMC, Mladinski EPI center Piran. V okviru kariernega tedna smo tako pripravili dve delavnici za mlade.

Priložnosti za mlade v EU

Skozi pogovor z gostjo, Alenko Mrakovčić, smo spoznali različne programe, ki mladim v EU ponujajo priložnosti za formalno in neformalno izobraževanje, pridobivanje izkušenj in delo. Natančneje smo spoznali programe Erasmus+ (študijske izmenjave, prakse, mladinske izmenjave), Evropska solidarnostna enota (prostovoljno delo), Erasmus Mundus (magistrski študij na različnih univerzah v EU) in pripravništva v institucijah EU. Alenka je z nami delila svoje izkušnje in nasvete, kako poiskati priložnost zase.

Poletje v tujini

V drugi delavnici pa nas je negovalka sveta, Anja Markežič Pogačar*, popeljala po svetu s predstavitvijo programov, ki mladim omogočajo to, da združijo potovanje z nabiranjem izkušenj. Predstavila nam je svoje izkušnje s poletnimi šolami in delom v ZDA ter nekaj uporabnih platform za iskanje (poletnega) dela po vsem svetu.

Tisti, ki ste zamudili delavnici in si želite mednarodnih izkušenj, si lahko v nadaljevanju preberete informacije o različnih programih, ki so vam na voljo:


*Anja je v Mladinskem EPI centru Piran od oktobra 2020 do januarja 2021 opravljala izobraževanje na delu.

Izobraževanje na delu oz. negovanje sveta je potekalo v sklopu projekta Social Innovators, ki ga vodi KID PiNA. Projekt Social Innovators sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška, prek EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment “Sklada Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma za zaposlovanje mladih”.