Skip to content Skip to footer

Okrogla miza o nevarnostih spleta

Športno društvo SMUKEC iz Nove Gorice je letos v Piranu organiziralo poletni nogometni kamp za otroke. Ker so želeli udeležencem kampa ponuditi tudi izkušnjo izven nogometnih igrišč, so se dotaknili tudi vrste poučnih življenjskih tem. Ena od teh je nevarnost spleta. Zato so skupaj s ŠIMC – Mladinskim EPI centrom Piran v četrtek, 13. 7. 2017, v Mediadomu Pyrhani organizirali okroglo mizo na to temo. Okrogla miza je bila namenjena mlajšim poslušalcem, otrokom in mladostnikom, predvsem udeležencem Nogometnega kampa Piran in tistim, ki počitnice preživljajo v počitniškem varstvu v ŠIMC – Mladinskem EPI centru Piran.

Organizatorji nogometnega kampa se dobro zavedajo, da otroci in mladostniki veliko svojega prostega časa preživijo izven nogometnih igrišč, nemalokrat ravno na spletu. Zato je beseda na okrogli mizi tekla o vseh nevarnostih, ki jih otrokom in mladim lahko ponudi splet. Na okrogli mizi so o pasteh, ki se pojavljajo na spletu, spregovorili g. Cvetko Kokalj, inšpektor Policijske uprave Koper, ga. Lorena Pahovič, strokovna delavka organizacije LOGOUT, ga. Patricija Lovišček, vodja Mladinskega EPI centra Piran,  g. Matej Rožič Mavrič, predsednik Športnega društva SMUKEC, ter g. Simon Rosič – Rosko, vodja nogometnega tabora.

Otrokom so na konkretnih primerih predstavili posledice prekomerne rabe telefona, tablic in računalnikov, še posebej pa so jih opozorili na to, da lahko na spletu hitro postanejo žrtve zlorab. Dotaknil se nas je primer dečka, ki se je na Facebooku spoprijateljil z deklico svoje starosti in ji na njeno prigovarjanje poslal fotografije in videoposnetke svojih intimnih predelov, ko pa je naslednjega dne prišel v šolo, se je izkazalo, da je bila to past, ki sta mu jo nastavila sošolca. Podoben je bil tudi primer 12-letne deklice, ki je bila prepričana, da se prek spleta pogovarja s svojim sovrstnikom, ki jo razume in želi biti njen prijatelj. Tudi ona je delila svoje gole fotografije, ko pa se je s tem “prijateljem” srečala v živo, se je izkazalo, da gre za starejšega moškega, ki nikakor ni ta, za kogar se je izdajal prek spleta. Gostje so sicer izpostavili le dva primera, vendar so povedali, da je takih primerov tudi v Sloveniji veliko. Otrokom so svetovali, da se v primeru, ko se na spletu srečajo s takšno ali podobno situacijo, čim prej zaupajo staršem, skrbnikom, učiteljem, svetovalcem ali kateri koli odrasli osebi, ki ji zaupajo. Prav tako pa naj prek spleta komunicirajo samo s tistimi, ki jih poznajo tudi v resničnem svetu. Vsi namreč vemo, da se z neznani na ulici ne smemo pogovarjati, zakaj torej tako zlahka zaupamo neznancem na spletu? Nikoli namreč ne moremo vedeti, kdo se skriva za nekim imenom in fotografijo, saj gre lahko za povsem lažen profil.

Gospod Matej Rožič Mavrič, bivši nogometni reprezentant Slovenije (sicer Pirančan), je mladim povedal, da poklicni nogometaši zelo malo uporabljalo telefone, tablice in splet, saj prevelika raba slabo vpliva na njihovo koncentracijo in na samo igro. Če pred tekmo na socialnih omrežjih gledaš, koliko všečkov je dobila tvoja objava, potem pač nisi zbran in seveda igraš slabo. Prav zato na treninge in tekme telefonov, tablic sploh ne nosijo.

Kako pa potem preživljati prosti čas, če ne na spletu? Možnosti je veliko. Otroci so povedali, da radi igrajo družabne igre, se družijo s prijatelji, da radi zahajajo na igrišče in s prijatelji preživljajo čas ob različnih športnih aktivnostih, tudi nogometu.

Čeprav so bili na dogodku večinoma prisotni le otroci, pa so gostje nekaj besed namenili tudi staršem. Le-tem svetujejo, da otrokom postavijo jasne meje tudi pri uporabi spleta, se z njimi pogovarjajo in tudi sami skrbijo za varnost svojih otrok na spletu tudi tako, da premislijo, katere fotografije lastnih otrok objavljajo. Hitro se namreč lahko zgodi, da fotografije otrok s plaže (ali podobne, predvsem tiste, kjer so otroci pomanjkljivo oblečeni) kdo zlorabi. Otrokom in mladostnikom so strokovnjaki zato svetovali, da se s starši pogovorijo o tem, kaj objavljajo na spletu, in v kolikor ne želijo, da bi starši objavljali njihove fotografije, to tudi povejo.

Vsak je odgovoren zase in nikoli ni prezgodaj, da sami poskrbimo za svojo varnost na spletu.

smukec smukec1 smukec2